Doorgaan naar content

Gratis verzending v.a. €45 in Nederland en België

Spaanse ham Gids

Het uitkiezen van een Spaanse ham kan een uitdagende taak zijn voor wie niet bekend is met de verschillende soorten en kwaliteitsniveaus die beschikbaar zijn. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste ham, zoals de regio van herkomst, het ras van het varken, de voeding van het varken, de duur van de rijping en het snijden van de ham. Om al deze verschillen wat beter toe te lichten en je wegwijs te maken in de wereld van Spaanse Ham hebben wij de ultieme Spaanse ham gids samengesteld. Na het doorlopen van deze pagina weet jij van welke ham jij binnenkort zal genieten!

Soorten bereidingen van Spaanse ham

Het is belangrijk om te overwegen hoe je de Spaanse ham gaat gebruiken voordat je beslist welk type ham te kopen. Als je bijvoorbeeld een ham wilt kopen om in zijn geheel te serveren bij een feestelijke gelegenheid, dan is een hele ham waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter ham wilt gebruiken voor bijvoorbeeld broodjes, dan is gesneden ham of ontbeende ham waarschijnlijk de beste optie.

Hele ham poot

Onderscheid tussen voorpoot en achterpoot

Als je een ervaren ham-liefhebber bent en graag zelf je ham wilt snijden, is een hele ham misschien de beste keuze. Dit type ham wordt verkocht met been en al.

Een goede keuze voor:

  • Een groot gezelschap
  • Een feestje
  • De echte Spaanse beleving

Ontbeende ham

Geen snijafval en bot

Een ontbeende ham is een hele ham waarvan het been is verwijderd. Dit kan handig zijn als je minder ervaren bent in het snijden van ham of als je het vlees voor specifieke recepten wilt gebruiken, omdat je het makkelijker in stukjes kunt snijden.

Een goede keuze voor:

  • Als je zelf wil snijden zonder te veel gedoe

Voorgesneden ham

Eenvoudig en snel op tafel

Als je niet zo ervaren bent in het snijden van ham of als je het gewoon gemakkelijk wilt maken, kun je ook kiezen voor gesneden ham. Dit type ham wordt verkocht in plakjes en is klaar om te eten zodra je het uit de verpakking haalt.

Een goede keuze voor:

  • Altijd handig om in huis te hebben
  • Aanvulling op de tapasavond
  • Het ontdekken van jouw smaak

Voorpoot of achterpoot

Bij het kiezen tussen een voorpoot en een achterpoot is het belangrijk om te overwegen hoe je de ham gaat serveren en welke smaak je het lekkerst vindt. Over het algemeen is Jamón iets verfijnder van smaak dan Paleta, maar dit kan ook afhankelijk zijn van de kwaliteit van de ham.

Bij het kiezen tussen een voorpoot of een achterpoot van een Iberico varken, hangt het af van je persoonlijke smaak. We zullen het verschil tussen een voorpoot en achterpoot duidelijk toelichten:

  1. Voorpoot (Paleta): Een voorpoot van een Iberico varken wordt ook wel Paleta genoemd. De smaak van Paleta is over het algemeen iets intenser dan die van de achterpoot, omdat het vlees dichter bij het vet van de buik van het varken zit. Paleta is ook meestal iets goedkoper dan een achterpoot.
  2. Achterpoot (Jamón): Een achterpoot van een Iberico varken wordt Jamón genoemd. Jamón is over het algemeen duurder dan Paleta, omdat het vlees van de achterpoot verder van het vet van de buik van het varken zit en dus minder vet bevat. Hierdoor heeft Jamón een fijnere textuur en een complexere smaak dan Paleta.

Het is belangrijk om te overwegen hoe je de Spaanse ham gaat gebruiken voordat je beslist welke soort ham te kopen. Als je bijvoorbeeld een ham wilt kopen om in zijn geheel te serveren bij een feestelijke gelegenheid, dan is Jamón waarschijnlijk de beste keuze vanwege zijn verfijnde smaak en textuur. Als je echter een ham wilt gebruiken voor dagelijks gebruik, zoals voor op broodjes, dan is Paleta een goede keuze vanwege zijn iets intensere smaak en lagere prijs.

Paleta of Jamón

Het is belangrijk om te vermelden dat er binnen de categorieën van Paleta en Jamón nog verschillende kwaliteitsniveaus zijn. De hoogste kwaliteit Spaanse hammen zijn afkomstig van Iberico varkens die in de dehesa, een eikenbos in Zuidwest-Spanje, hebben geleefd en zich hebben gevoed met een dieet van eikels en grassen. Deze hammen worden aangeduid als Jamón Iberico de Bellota of Paleta Iberico de Bellota en hebben een unieke smaak en aroma. Dit is de enige ham die in 100% Iberico te verkrijgen is, alleen dan spreken we van de echte Pata Negra. Daarnaast is de Jamón de Bellota ook vekrijgbaar in 50% tot 75% Iberico ras, deze mogen niet verkocht worden onder de naam Pata Negra.

Er zijn ook hammen van Iberico varkens die niet vrij rondlopen in de dehesa, maar in plaats daarvan gevoerd worden met een mengsel van granen en bonen. Deze hammen hebben niet dezelfde complexe smaak en textuur als de Bellota-hammen, maar zijn nog steeds van hoge kwaliteit en kunnen ook zeer smakelijk zijn. Deze hammen worden aangeduid als Jamón Cebo de Campo.

Daarnaast zijn er ook nog hammen verkrijgbaar die worden aangeduid met Jamón Cebo. De Jamón de cebo de campo Iberico wordt gevoed met natuurlijke bronnen die in de weilanden aanwezig zijn. Wilde kruiden, grondeiken, zelfs in veel gevallen hebben ze toegang tot de eikeltjes, hoewel dat niet hun basisvoeding is in de mestfase.

Ze worden altijd in alle vrijheid grootgebracht, op hun gemak in de weilanden waar ze kunnen bewegen, waardoor de ham een iets andere morfologie krijgt, die meer gestileerd is. Zelfs de textuur, de smaak en de geur van het vlees zullen iets anders zijn, waardoor het meer intensiteit krijgt, met toetsen van smaak en aroma van kruiden.

Verschil tussen Iberico en Serrano ham

De regio van herkomst is belangrijk omdat elke regio in Spanje zijn eigen unieke kenmerken en smaken heeft. De bekendste Spaanse hammen komen uit de regio's Jamón Ibérico en Jamón Serrano. Jamón Ibérico komt van het Iberische varken, dat voornamelijk wordt gevoed met eikels, en is bekend om zijn intense smaak en hoge kwaliteit. Jamón Serrano komt van het witte varken en heeft een mildere smaak.

Bij Iberico Fino hebben we gekozen voor Jamón Iberico omdat wij zo onder de indruk zijn van de sterke en rijke smaak die deze ham biedt.

spaanse ham ham messen jamon

Snijtechniek Spaanse ham

Het snijden van de ham is ook een belangrijk aspect bij het kiezen van de juiste Spaanse ham. Een goed gesneden ham moet dun en gelijkmatig gesneden zijn, zodat de smaken goed tot hun recht komen en de textuur niet te droog wordt. Een ham die te dik of ongelijkmatig gesneden is, zal minder smaakvol zijn en een mindere textuur hebben.
Het snijden van de ham vereist enige ervaring en speciaal gereedschap, zoals een goede hamhouder en speciale messen.

Rijping

Hoe zijn de Spaanse hammen gerijpt?

Tab openen

De rijpingstijd kan variëren van 6 tot 36 maanden, afhankelijk van de kwaliteit van de ham en het rijpingsproces. Hoe langer de rijpingstijd, hoe intenser de smaak van de ham.

Welk rijpingsniveau moet ik kiezen?

Tab openen

Het rijpingsniveau dat het beste past bij iemands smaakvoorkeur is subjectief. Wij raden daarom ook aan om verschillende soorten ham te proeven en te ontdekken waar jouw voorkeur ligt. Over smaak valt niet te twisten!

Budget

Welk budget heb ik nodig voor het kopen van een Spaanse ham?

Tab openen

Het budget is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en kan variëren van enkele tientallen euro's tot honderden euro's.

Is het de moeite waard om meer geld uit te geven voor een hogere kwaliteit ham?

Tab openen

Het is zeker de moeite waard om meer geld uit te geven voor een hogere kwaliteit ham, omdat deze over het algemeen beter van smaak en kwaliteit zijn.

Bewaren

Hoe kan ik mijn ham het beste bewaren?

Tab openen

Eenmaal aangesneden is belangrijk om de ham op de juiste manier te bewaren om de kwaliteit en smaak te behouden. Een hele ham moet worden bewaard op een koele, droge plaats, bij voorkeur aan een haak, en bedekt worden met een doek of speciale hoes om te voorkomen dat de ham uitdroogt.

Kleur & textuur

Welke kleur heeft een Spaanse ham?

Tab openen

De kleur van de ham kan variëren van roze tot diep rood, afhankelijk van het type en de rijpingstijd.

Hoe ziet de structuur van een Spaanse ham er uit?

Tab openen

De ham moet ook een goede marmering hebben, wat aangeeft dat het vet gelijkmatig door het vlees verdeeld is.

Tab openen
Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Toegevoegd aan winkelwagen