Kies voor kwaliteit
Als er één accessoires belangrijk is bij het snijden van Spaanse ham, dan is dat wel een flexibel hammes. Dit speciaal ontworpen hammes is gemaakt van extreem scherp gehard roestvrij staal, waarmee je de dunste plakjes kunt snijden. Daarnaast is een hammes licht en flexibel, zodat het mes goed kan buigen zodat je elk deel van de Iberico ham kunt snijden.
Het snijden van de Jamon
Verwijder het vetlaagje van de bovenkant en de zijkanten van de jamón tot het vlees bloot komt te liggen. Snij enkel het vet weg van het vlees dat je op dat moment wenst te gaan afsnijden om te voorkomen dat de Jamon zal uitdrogen.
Snijden van het vlees
Snijd kleine, zeer dunne plakjes, inclusief een deel van het vet dat veel van de smaak bevat. Snijd met je vrije hand achter het mes naar beneden. Als u van plan bent de hele ham in een dag of twee te consumeren, kunt u de schil en het vet volledig verwijderen. Zo niet, dan is het beter om alleen de huid en de buitenste vetlaag van het te snijden gebied die dag te verwijderen. Om te genieten van de smaak en textuur van een fijne jamón, snijdt u de ham met een lang scherp mes in de volgende volgorde: eerst de achterste helft, dan het achterste uiteinde en als laatste de schenkel.
Vlees dichtbij het bot
Het vlees dat het dichtst bij het bot zit, is moeilijk goed te snijden en kan in kleine stukjes worden gesneden voor gebruik in soepen en stoofschotels. Het hambot zelf is ook uitstekend geschikt voor het op smaak brengen van bouillons, soepen en stoofschotels, en kan worden gesneden en ingevroren voor later gebruik.
Jamon serveren bij kamertemperatuur
Ham moet bij kamertemperatuur worden geconsumeerd, wanneer het er glanzend uitziet. Als het te koud is, wordt het vet ondoorzichtig.
Consumeren en bewaren
Elke gesneden ham moet onmiddellijk worden geconsumeerd of worden afgedekt met plasticfolie om langdurige blootstelling van de ham aan lucht te voorkomen. Bovendien moet u elke keer dat u klaar bent met het snijden van de jamón het snijgebied beschermen met slagerpapier, een doek bevochtigd met olijfolie of met een beetje van de afgesneden huid en vetlaag, zodat het snijgebied vers blijft. Om de ham verder te beschermen, kunt u hem afdekken met een schone theedoek.
