11 producten
Authentieke Iberico ham
Iberico Ham staat wereldwijd bekend als de beste ham ter wereld. De Iberische Ham is een prachtig rijke, genuanceerde en krachtige smaaksensatie. Het absolute hoogtepunt is wel de handgesneden ‘Pata Negra’. Dit betreft de 100% Jamon Iberico Bellota.
Om als 'Jamón Ibérico' te worden geclassificeerd, moet deze zijn gemaakt van het Iberische varken. Dit is een uniek (zwart gekleurd) varkensras enkel voorkomt in Spanje en Portugal (het Iberisch schiereiland).
Wat deze delicatesse zo beroemd maakt, is de zorgvuldige bereiding en het speciale dieet van het dier. Dit zorgt voor de rijke en complexe aroma's binnen het smaakpalet van een Iberico ham. Voor Spanjaarden is deze bereidingswijze en pure herkomst als een religie. Iberico Ham mag hierdoor meer dan terecht als een echte delicatesse worden bestempeld.
Optimaal genieten
De smaak van Iberico ham is er een die moet worden gekoesterd. Als je hebt gekozen voor onze (hand)gesneden Iberico ham, kun je de verpakking het beste onder warm water houden voordat je deze opent. Dit zorgt ervoor dat het vlees heerlijk zweterig wordt, waardoor alle smaken nog beter naar voren komen. Net zoals ze dat doen in de beste Spaanse & Tapas Restaurants.
Ga je voor de hele Iberico ham? Deel deze met familie en vrienden en maak er een echte beleving van. De ham als pronkstuk, de kunst van het snijden en het genieten geweldige smaakt, maakt dit zo bijzonder. Snijdt de ham in smalle, niet te grote plakjes (ca. 2 bij 2 cm) af en verdeel deze in een enkele laag op een bord. Zo’n bord vol Iberico ham is een lust voor het oog en staat prachtig op een gedekte tafel of een feestje.
'Pata Negra' vertaalt zich in het Nederlandse letterlijk naar 'Zwarte Poot', wat verwijst naar de zwarte hoef van het tevens zwarte Iberico varken. De term kan ook verwijzen naar alle Iberico Ham, maar specifiek verwijst het naar deze Black Label - 100% Iberico Bellota Ham. Het dieet van de varkens bestaat voornamelijk uit eikels die zij in de vrije natuur vinden. Het vrije uitloop varken krijgt veel beweging. De flinke portie beweging zorgt ervoor dat het vet van het varken infiltreert in de spier. Een unieke eigenschap die is toebedeeld aan het Iberische varken en zorgt voor de bijzonder rijke smaak.
Pata Negra Ham wordt vaker ook wel ‘Bellota Ham’ genoemd. Het woord 'bellota' in het Spaans betekent 'eikel', wat direct verwijst naar het dieet van het Iberische varken.
De beste manier om Pata Negra Ham te eten is los en puur zonder toevoeging van andere producten. Zorg ervoor dat de Jamon iets warmer is dan kamertemperatuur voordat je het eet, door het bijvoorbeeld (mits goed verpakt) onder een lauwe kraan te houden. De textuur moet zacht en zweterig zijn. Dit zorgt ervoor dat al het vet en de smaken vrij door de ham lopen.
Zorgvuldig kwaliteit bewaren
Zodra de ham is aangesneden dek je deze af met een deel van het reeds afgesneden vet en daaroverheen plaats leg je een stofvrije (thee)doek. Dit zorgt ervoor dat de bovenste laag lekker sappig en smaakvol blijft. Bewaar de ham in de keuken of op een andere schone, droge plek in huis. De handgesneden pakjes worden na het snijden direct vacuüm verpakt om de smaak en aroma’s te behouden. Deze pakjes kunnen tot wel 6 maanden op een droge, koele plek worden bewaard. Het is niet nodig om deze in de koelkast te bewaren. Een tip van ons: indien mogelijk plan je het eten van de Iberico ham iets vooruit en plaats de Jamon dan een dag van te voren in de koelkast. Haal de ham een uurtje van te voren eruit. Zoals eerder beschreven hou je het pakje vlak voor consumptie nog even onder een warm lauwe kraan om de smaken nog beter te stimuleren.