Doorgaan naar content

Gratis verzending vanaf €45 in NL & BE

Veelgestelde vragen

Producten

Hoe bewaar je een ham (Jamon)?

Tabblad openen

Wij raden u aan de jamon (stuk) in een droge koele ruimte (tussen 15º en 25º C) te bewaren en bij voorkeur opgehangen of in een hamhouder (“Jamonero”).

Eenmaal aangesneden raden we je aan om de Jamon binnen 21 dagen volledig op te eten om de smaak en kwaliteit intact te houden. Na het aansnijden is het aan te raden om de buitenste vetlaag goed te bewaren zodat je hier het open vlees na het snijden weer kunt afdekken. Hierdoor blijft de ham lekker sappig. Plaats daarna een pluisvrije theedoek of speciale ham doek over de ham om de te beschermen tegen stof en vuil.

Probeer om in de zomer de ham ongeveer binnen 15 dagen op te maken. Snijd alleen de hoeveelheid ham die u nodig heeft of die u gaat eten en dek de ham af met een pluisvrije katoenen doek om hem tot de volgende keer dat u hem snijdt uit de buurt van stof, vuil en licht te houden.

Hoe bewaar je een schouderham (Paleta)?

Tabblad openen

Wij raden u aan de paleta (stuk) in een droge koele ruimte (tussen 15º en 25º C) te bewaren en bij voorkeur opgehangen of in een hamhouder (“Jamonero”)

Eenmaal aangesneden raden we je aan om een Paleta binnen 15 dagen volledig op te eten om de smaak en kwaliteit intact te houden. Het voordeel is dat een Paleta kleiner is dan een Jamon waardoor deze ook sneller op zal gaan.

Na het aansnijden is het aan te raden om de buitenste vetlaag goed te bewaren zodat je hier het open vlees na het snijden weer kunt afdekken. Hierdoor blijft de schouderham lekker sappig. Plaats daarna een pluisvrije theedoek of speciale ham doek over de schouderham om de te beschermen tegen stof en vuil.

Probeer om in de zomer de schouderham ongeveer binnen 10 dagen op te maken. Snijd alleen de hoeveelheid ham die u nodig heeft of die u gaat eten en dek de schouderham af met een pluisvrije katoenen doek om hem tot de volgende keer dat u hem snijdt uit de buurt van stof, vuil en licht te houden.

Hoe bewaar je de vacuümverpakte pakjes?

Tabblad openen

De ham wordt vacuüm verpakt op het moment dat deze door een van onze hamsnijders wordt gesneden, zodat het de kwaliteit behoudt tot het moment van uiteindelijke consumptie. Om van alle aroma nuances en smaak van de gesneden en vacuüm verpakte ham te genieten, raden we aan om deze bij een constante temperatuur van ca. 15ºC uit het licht te bewaren. Aangezien 15ºC net iets lager is dan de gemiddelde kamertemperatuur adviseren we je om de ham in de kelder te bewaren. Beschik je niet over een kelder of andere koele plek in huis? Leg de pakjes dan in de koelkast. Haal de ham een half uur tot een uur voor het nuttigen uit de koelkast om de optimale smaak en textuur te bereiken.

Kan de bestelling ook als cadeau verzonden worden?

Tabblad openen

Onze producten kunnen als cadeau worden verzonden. De ontvanger krijgt jouw bericht op een door ons geschreven kaart samen met jouw geschenk en een leveringsbon zonder prijs erop.

Als je wilt dat wij de bestelling als cadeau verwerken, laat dan een bericht voor ons achter in het daarvoor bestemde opmerkingenveld in het bestelproces.

schrijft u uw bericht in het vak "laat een bericht achter", net voordat u de betaling uitvoert. Geef a.u.b. aan dat uw bestelling als cadeau bedoeld is en typ het bericht dat u wilt dat wij voor u schrijven.

Het is ook mogelijk om jouw wensen via e-mail door te geven. Stuur jouw vragen en/of wensen naar info@ibericofino.nl.

Wat is Spaanse Jamon (ham)?

Tabblad openen

De "jamón" (ham) is het product van de achterpoot van het varken. Afhankelijk van het ras en het dieet van het varken, zal de rijpingstijd aanzienlijk verschillen en zal de smaak van de resulterende ham dienovereenkomstig variëren.

Ook zal de smaak van de ham verschillen afhankelijk van het deel van dezelfde ham: de "maza" is het zachtste deel, de "contramaza" - achterflank-, het lekkerste deel en hoe dichter bij het bot, hoe intenser de smaak. Dat maakt het kiezen van een Paleta extra interessant. In de regel zijn deze kleiner dan de Jamon en daardoor heeft het ook een krachtigere smaak. Andere redenen om voor een Paleta te kiezen zijn de prijs (zegt niets over de kwaliteit) en het gewicht. Als je de ham maar met 1 of 2 personen zult eten, dan is het in verband met de houdbaarheid wellicht beter om een kleiner formaat te kiezen.

Wat is de beste Spaanse ham?

Tabblad openen

Het echt ‘goede spul’ is Jamon Iberico de Bellota. Deze is zowel als hele ham maar ook als gesneden vaccuüm verpakte pakjes te verkrijg bij Iberico Fino. Die laatste optie is natuurlijk een uitgelezen kans om deze Spaanse delicatesse eens uit te proberen als je dat nog niet hebt gedaan!

Hoe komen onze Jamon en Paleta tot stand?

Tabblad openen

Over het algemeen zijn er 5 verschillende stadia in het productieproces van een ham (Jamón) of schouderham (Paleta):

1) Rauw/vers product. Het verse vlees wordt in stukken gesneden. Stukken zoals de achterpoten die zullen in de naam "Jamón" krijgen en de voorpoten die zullen veranderen in de "Paleta"- schouderham

2) Zoutingsproces. De poten worden exact zoveel dagen in zeezout begraven als dat de verse poot in kilo’s weegt. Dit om het drogen en conserveren mogelijk te maken.

3) Wassen met warm water. Deze procedure verwijdert het overtollige zout. Hammen en schouderhammen gaan door een "wastunnel" waar enkele borstels helpen het overtollige zout te verwijderen.

4) Drogen en rijpen. De hammen worden naar een speciale natuurlijke kelder gebracht met een constante temperatuur waar ze het droge uithardingsproces starten. Het is hierbij erg belangrijk om de temperatuur en de vochtigheidsgraad goed bij te houden.

5) Droog uitharden in de “Bodega”. De hammen en schouderhammen gaan tenslotte naar de bodega (-kelder) waar ze de laatste droogperiode afsluiten. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van zowel de kenmerken van het product als de vaardigheden van de fabrikant.

Algemeen

Hoe lang is de levertijd?

Tabblad openen

Bestellingen voor 14:00 worden dezelfde werkdag verzonden. Alle overige bestellingen worden de volgende werkdag verzonden. Onze pakketjes worden met DPD of PostNL verzonden en zij leveren in de regel binnen 1 tot 2 dagen.

Sommige bestellingen, zoals een aantal van onze hele hammen worden direct vanuit Spanje verzonden. De levertijd is dan iets langer. Dit vermelden wij expliciet bij het betreffende product.

In zulk geval mag je jouw bestelling dan tussen de 3 en 5 werkdagen thuis verwachten.

Natuurlijk ontvang je van ons een update over de status van je bestelling.

Levert Iberico Fino ook aan zakelijke klanten (B2B)?

Tabblad openen

Ja, wij leveren ook aan zakelijke klanten. Heeft u een restaurant, café of winkel en wilt de Jamon Iberico of andere producten van Iberico Fino graag verkopen, neem dan contact met ons op via info@ibericofino.nl en ontvang ons speciale B2B prijzen.

Via welke koerier worden de producten verzonden?

Tabblad openen

Momenteel versturen wij de pakketten via PostNL. Je ontvangt daarvan een Track & Trace code via E-mail.

Sluit (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Winkelwagen

Jouw winkelwagen is leeg
Shop nu